Jak dbać o bezpieczeństwo żywności – systemy HACCP i GHP

W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zapewnić maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to więc system, który identyfikuje, jak także testuje zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.

Przestrzeganie zasad tego systemu dotyczy wszystkich zakładów gastronomicznych, jak też firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co powinno się wiedzieć?
Przede wszystkim powinno się zaznaczyć, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, by zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak też doradztwo dotyczące wdrożenia a także funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Realizowane są również na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają także pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. A przy tym, HACCP Hel prowadzi także szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest dobra praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to zbiór wszystkich działań, które muszą być podjęte, by warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały odpowiedni poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują między innymi odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.

Zobacz: GHP Reda.